Προτάσεις

Εδώ βάζουμε δικές μας προτάσεις για θέματα προς συζήτηση στη Συνέλευση, εκδηλώσεις, δράσεις, τη βελτίωση του blog και οτιδήποτε άλλο αφορά την ανάπτυξη και προώθηση της δράσης μας

Οι αποφάσεις  λαμβάνονται μέσω της Συνέλευσης της πλατείας.

27 Responses to Προτάσεις

 1. Ο/Η christoszachos λέει:

  Παραθέτω ένα απόσπασμα από προτάσεις του συγγραφέα Τέου Ρόμβου για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης. Έχει γίνει και σε άλλες πόλεις, άρα, γιατί όχι κι εδώ.

  (…) Όλοι εμείς χαμένοι στην καθημερινότητα δεν αντιληφθήκαμε ότι βουλιάζουμε όλο και περισσότερο στα προσωπικά μας προβλήματα χάνοντας την κοινωνική μας υπόσταση. Προσπαθήσαμε να λύσουμε τα προσωπικά μας αδιέξοδα κατά μόνας ξεχνώντας ότι η διέξοδος βρίσκεται στη συνεργασία, στην ανταλλαγή σκέψεων, στη συλλογικότητα.

  Δεν αντιληφθήκαμε ότι υπάρχουν λύσεις. Ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το τέλμα αν γίνουμε μεγάλες οικογένειες, αν δημιουργήσουμε μικρές, αταξικές, παρεΐστικες ομάδες που θα στηρίζονται στην αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση και θα αποφασίζουν σε ελεύθερες συναθροίσεις και με ελεύθερη βούληση για ένα άλλο ποιοτικότερο τρόπο ζωής, μακριά από την κατανάλωση σκουπιδιών, σε αρμονία με τη φύση και τον εαυτό μας.

  Ελπίδες δημιουργεί η κίνηση «Τοπική Ανταλλαγή Αγαθών και Υπηρεσιών» (Local Exchange Trading Systems) που ξεκίνησε σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, στην Αυστραλία, στον Καναδά, αλλά τελευταία και στην Ελλάδα. Μια κοινότητα, μια ομάδα ανθρώπων, που θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν από το χρήμα και την αγορά φτιάχνουν ένα ανεξάρτητο σύστημα ανταλλαγής υπηρεσιών. Σε αυτό ο καθένας δηλώνει τι μπορεί να προσφέρει και τι έχει ανάγκη. Η ανταλλαγή αφορά αγαθά, υπηρεσίες ή γνώσεις. Όλοι προσφέρουν και όλοι έχουν κάποια στιγμή ανάγκη. Δεν αγοράζουν, όμως, ούτε πουλούν. Ανταλλάσσουν. Και γι’ αυτό μπορούν να χρησιμοποιήσουν και ένα νόμισμα.

  Στη Μαγνησία οι κάτοικοι – μέλη της αντίστοιχης ομάδας «Τοπικής Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών» χρησιμοποιούν µια εναλλακτική μονάδα αντί του ευρώ και αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες πληρώνοντας µε ΤΕΜ (Τοπική Εναλλακτική Μονάδα). Η ΤΕΜ δεν τυπώνεται και δεν κυκλοφορεί σε χάρτινη μορφή ούτε κόβεται σε νόμισμα. Οι κάτοχοί της όμως τη χρησιμοποιούν ως µέσο για να αγοράσουν και να πουλήσουν. Θεωρητικά έχει ίση αξία µε το ευρώ, ενώ οι συναλλαγές γίνονται μόνον μεταξύ των μελών του Δικτύου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης. Καλύπτει ανάγκες, όχι την επιβίωση. Μεταξύ των µελών υπάρχουν αγρότες, υδραυλικοί, δικηγόροι, λογιστές, ηλεκτρολόγοι, γιατροί και καταστηματάρχες.

  Δίκτυα σαν κι αυτό λειτουργούν εδώ και χρόνια σε πολλές χώρες. Στη Γερμανία υπάρχουν δεκάδες τοπικά νομίσματα που κυκλοφορούν. Ένα από τα πιο επιτυχημένα εσωτερικά νομίσματα είναι το chiemgauer στη Βαυαρία µε σταθερή ισοτιμία ένα προς ένα µε το ευρώ. Το chiemgauer δημιουργήθηκε το 2003 και σήμερα χρησιμοποιείται ως µέσο συναλλαγής µεταξύ 3.000 ατόμων και 600 επιχειρήσεων.

  Στο χωριό Μαριναλέντα της ισπανικής Ανδαλουσίας, μια κοινότητα 2,5 χιλιάδων κατοίκων, διεκδίκησαν με το σύνθημα: «η γη δεν ανήκει σε κανέναν, η γη δεν αγοράζεται, η γη ανήκει σε όλους» και κατάφεραν να πάρουν από ένα γαιοκτήμονα 12.000 στρέμματα γης και δημιούργησαν έναν αγροτικό συνεταιρισμό από τον οποίο ζει σήμερα σχεδόν όλο το χωριό. Στη Μαριναλέντα, η στέγαση, η εργασία, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και η υγεία θεωρούνται δικαίωμα. Μια θέση στον παιδικό σταθμό με όλα τα γεύματα κοστίζει 12 ευρώ τον μήνα. «Εφαρμόζουμε μια συμμετοχική δημοκρατία, αποφασίζουμε για όλα, από τους φόρους ως τις δημόσιες δαπάνες, σε μεγάλες συνελεύσεις. Πολλά κεφάλια δίνουν πολλές ιδέες», λέει ο δήμαρχος. «Ξέρουμε πως οι άνθρωποι μπορούμε να δουλεύουμε και για άλλες αξίες, όχι μόνο για το χρήμα».

  Εμείς, σήμερα στην Ελλάδα, απελπισμένοι από την οικονομική δυσπραγία, από τις κοινωνικές αδικίες, από τη μεροληπτική δικαιοσύνη, αγανακτισμένοι από τους κυβερνώντες και τους έχοντες, αρπάζοντες και κατέχοντες, ας ανυψωθούμε στα ουράνια και στις Νεφέλες του Αριστοφάνη και ας ιδρύσουμε μιαν άλλη πολιτεία μεταξύ ουρανού και γης μαζί με τα πουλιά.

  Και στην κατεύθυνση αυτή υπάρχουν και στη χώρα μας διάσπαρτες πολλές πρωτοβουλίες πολιτών που σηματοδοτούν άλλες προτάσεις ζωής που μέχρι πρότινος φάνταζαν ανέφικτες…

  ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

  πηγή http://romvos.wordpress.com/2011/08/06/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%B1%CE%BD-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BE%CF%8D-%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D/

 2. Ο/Η Ντίνος λέει:

  Έχοντας μιλήσει με δυο-τρία άτομα καταλήγουμε για συνέλευση στην πλατεία το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στις 21:00 – στην οποία θα παρευρίσκονται και μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων – με θεματική την άρνηση πληρωμής στα χαράτσια, ώστε να συντονίσουμε τη δράση μας.

 3. Ο/Η ολγα λέει:

  Μολις ενημερωθηκα οτι την Κυριακη εχουν οι φοιτητες στην πλατεια την εκδηλωση:
  “Κοινωνικά κινήματα στην Ελλάδα του Μνημονίου”
  Εχουν συντονιστικο σημερα 2.30μμ κια θα επιβεβαιωθει
  Οποτε προτεινω το Σαββατο και συμφωνω να ειναι θεματικη : Αρνηση πληρωμων
  για να ακουστουν αποψεις και να διαμορφωθει το κειμενο….

 4. Ο/Η Νικόλας λέει:

  είναι σχετικά σύντομα να γίνει συνέλευση αύριο παρασκευή. Εγω προτείνω να γίνει συνέλευση την κυριακή ώστε να μπορέσει να κυκλοφορήσει η πληροφορία και να υπάρχει κόσμος. Να μην υπάρχει κείμενο για αυτή τη συνέλευση αλλα να υπάρχει η συγκεκριμένη θεματική. Στη συνέλευση αυτή να συζητήσουμε και το κειμενο του Ντίνου και να δούμε πως μπορούμε να κινηθούμε. Πέρα απο το ζήτημα της άρνησης πληρωμής (που είναι σημαντικό και αναγκαίο) νομίζω προέχει το ζήτημα του πως συλλογικοποιούμε τις δράσεις από δω κ πέρα…

  • Ο/Η Ντίνος λέει:

   Προτείνω να συναντηθούμε την Παρασκευή (σήμερα) για να συζητήσουμε το κείμενο και την αφίσα (αν θέλει κάποιος να κάνει) με τα οποία θα καλούμε τον κόσμο να έρθει στην πλατεία όποια μέρα αποφασίσουμε. Τώρα, αν δεν βολεύει απόψε, το κάνουμε άλλη μέρα, μόνο που πρέπει να γίνει σύντομα καθώς οι πρώτοι κεφαλικοί φόροι ήδη έχουν έρθει και ξέρω σίγουρα ότι κάποιοι έχουν ήδη πληρώσει!!!!! (μπεεεεε).

 5. Ο/Η Ντίνος λέει:

  Ξαναγράφω πιο σωστά: πρόσκληση σε συνέλευση την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στις 21:00 για συζήτηση στο θέμα: κάλεσμα στην πλατεία, σε εργαζόμενους, ανέργους, επαγγελματίες, πρωτοβάθμια σωματεία κ.λ.π., για συντονισμό δράσης πάνω στην μαζική άρνηση πληρωμής του κεφαλικού φόρου και του νέου τέλους στα ακίνητα. Χαράτσια δεν πληρώνουμε.
  Χρειάζεται μαζικότητα ώστε να απορρίψουμε τους εκβιασμούς της χούντας και να σπάσουμε τον τρόμο. Όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη (είναι και μια ευκαιρία να διαπιστώσουμε αν το κίνημα έχει ακόμα δυναμική και πόσοι θέλουν να προσφέρουν).
  Το κάλεσμα μπορεί να γίνει με κείμενο (το οποίο έχω γράψει και το συζητάμε) και με αφίσα που κάποιος πρέπει να τη φτιάξει.

 6. Ο/Η Νταουντακη Ειρήνη λέει:

  Υπάρχει ζήτημα με τα βιβλία στα σχολεία. Θα κάνουμε κίνηση συλλογής – αναδιανομής βιβλίων;

  • Ο/Η Eύη λέει:

   Από κάθε σχολείο έχει γίνει κίνηση.
   Έχει ζητηθεί από τους μαθητές να φέρουν των παλαιοτέρων ετών τα βιβλία τους για να δοθούν σε όσους τα χρειάζονται. Σε κάποια σχολεία έχει φέρει αποτέλεσμα, αλλά τα περισσότερα είναι ταλαιπωρημένα, γραμμένα, μουτζουρωμένα.
   Ίσως θα έπρεπε κάποια από τα βιβλιοπωλεία της πόλης να κάνουν προσφορές όσο μπορούν.

   Πρέπει όμως να βρεθούμε για να συζητήσουμε όσα έχουν προταθεί από το blog.
   Παρασκευή 16/9 είναι καλά για μια συνάντηση όσων μπορούν;

   • Ο/Η ολγα λέει:

    Η άλλη πρόταση είναι να κάνουμε την συνέλευση την Κυριακή για να μπορέσουμε να συντονιστούμε και με τα σωματεία ,τα όποια μπορούν να έχουν εκπροσώπηση στην πλατεία την Κυριακή ,προκειμένου να πάμε από κοινού στην οργάνωση της άρνησης πληρωμών.
    Όσο για τα βιβλία δεν συμφωνώ να προχωρήσουμε σε συλλογή και αναδιανομή, δεν είναι το ίδιο με τις σχολικές τσάντες κ.λ.π. τα βιβλία πρέπει να διανέμονται δωρεάν από το κράτος και δεν πρέπει εμείς να το «υποκαταστήσουμε»,ηδη κάποια σχολεία από την προηγούμενη χρονιά μάζευαν βιβλία ,ίσως δρομολογείται σιγά-σιγα η μη διάθεση δωρεάν βιβλίων.
    Επίσης τα χρησιμοποιημένα βιβλία έχουν σημειώσεις, φθορά κ.λ.π. και είναι είδος χρηστικό γι αυτόν που τα έχει .
    Αυτό που ξέρω εγώ για τα σχολεία είναι ότι λένε στους γονείς να αρνηθούν να αγοράσουν –πληρώσουν( βιβλία, φωτοτυπίες κ.λ.π.)

 7. Ο/Η Ντίνος λέει:

  Προτείνω κάλεσμα για τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στην πλατεία, σε εργαζόμενους, ανέργους, επαγγελματίες, πρωτοβάθμια σωματεία κ.λ.π., για συντονισμό δράσης πάνω στην μαζική άρνηση πληρωμής του κεφαλικού φόρου και του νέου τέλους στα ακίνητα. Χαράτσια δεν πληρώνουμε.
  Χρειάζεται μαζικότητα ώστε να απορρίψουμε τους εκβιασμούς και να σπάσουμε τον τρόμο. Όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη.
  Το κάλεσμα μπορεί να γίνει με κείμενο (το οποίο έχω γράψει και το συζητάμε) και με αφίσα που κάποιος πρέπει να τη φτιάξει.

 8. Ο/Η ολγα λέει:

  Προταση:
  Το κειμενο ειναι απο καποια συνελευση της πλατειας Μολαων
  θα μπορουσε να αποτελεσει καλεσμα η θα ενοχληθουν οι συμπολιτες μας?

 9. Ο/Η ολγα λέει:

  Σσσσ………ΚΑΝΤΕ ΗΣΥΧΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΡΕΘΥΜΝΙΩΤΕΣ……..

  Αν δεν μπόρεσες να ενωθείς μαζί μας, αμφέβαλλες για τα κίνητρά μας έχοντας εξαπατηθεί πολλές φορές ή φοβήθηκες και δεν πιστεύεις στις δυνάμεις σου, ξανασκέψου το, έχεις τεράστια δύναμη, αν βγήκες και δεν βρήκες αυτό που ήθελες ξαναβγές με επιμονή για ένα κίνημα καθαρό από κόμματα που καλεί ανθρώπους που πιστεύουν πως χρειαζόμαστε ένα νέο πολιτικό σύστημα που θα διαθέτει τη γνώση οικονομικών και πολιτικών επιστημόνων αλλά και τη γνώμη των απλών ανθρώπων, που μπορούν να πουν σπουδαία λόγια, ώστε να εγκαθιδρυθεί μια πολιτική που να αγκαλιάζει τον άνθρωπο και να εξυπηρετεί τις ανάγκες του και μάλιστα χωρίς σύνορα γιατί το πρόβλημα είναι παγκόσμιο.
  Ένα είναι σίγουρο: ο μόνος αγώνας που δεν κερδήθηκε, είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ.

  ΚΙΝΗΜΑ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

 10. Ο/Η Κούλα λέει:

  προτάσεις για αφίσα τις 3ης Σεπτεμβρίου από άλλες πλατείες

  http://amesi-dimokratia.org/el/ekdiloseis/item/708-κάλεσμα-για-τις-3-σεπτέμβρη
  http://politesprevezas.eu/

  Του Ηρακλείου δεν έχει αναρτηθεί ακόμα

 11. Ο/Η Κούλα λέει:

  Σήμερα Τρίτη 30/08/2011 έγινε πρόταση στην πλατεία να πραγματοποιηθεί προβολή ντοκυμαντέρ την Πέμπτη 1/9/2011 στην πλατεία ώστε να μοιραστεί και το έντυπο που θα φτιάξουμε στους συγκεντρωμένους εκεί. Γι αυτό ανεβάζω μια λίστα με τα ντοκυμαντέρ που είναι διαθέσιμα προς προβολή ώστε να γίνει μια επιλογή. Εώς αύριο το πρωί όποιος θέλει ας επιλέξει. Εάν δεν υπάρξει καμία πρόταση θα προβληθεί κάποιο ύστερα από δική μου επιλογή γιατί δεν υπάρχει χρόνος να φτιαχτεί το αφισάκι και να κοινοποιηθεί.

  Λίστα Ντοκυμαντέρ
  * Apology Of An Economic Hitman – Η Εξομολόγηση Ενός Οικονομικού Δολοφόνου
  * Debtocracy – Χρεοκρατία
  * Doc on Air. Ζώντας Χωρίς Χρήματα
  * Invisible Empire. A New World Order Defined
  * Radio9.gr. Δανειακή Σύμβαση. Άνευ Όρων Παραίτηση
  * The Fourth World War – O 4ος Παγκόσμιος Πόλεμος
  * The Money Masters – Οι Άρχοντες Του Χρήματος
  * Zeitgeist 2. Addendum – Το Πνεύμα των Καιρών 2. Προσθήκη
  * Zeitgeist 3. Moving Forward – Το Πνεύμα των Καιρών 3. Προχορώντας Μπροστά
  * Εφιάλτης είναι Ξύπνα
  * Η Παιδεία Των Ελεύθερων Πολιτών
  * Μηχανή του Χρόνου – Τά Δάνεια Της Επανάστασης
  * ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ
  * Οι Κλέφτες του Χρόνου
  * Πως έφτασε η Ελλάδα ως εδώ και πως θα ανακάμψει
  * ΕΞΑΝΤΑΣ – Ο Υπάκουος Τίγρης
  * ΕΞΑΝΤΑΣ – Το Πείραμα Της Αργεντινής
  * ΕΞΑΝΤΑΣ – Το Τανγκό Της Οργής
  * ΕΞΑΝΤΑΣ -Υπέροχη Μακροοικονομία
  * TVXS – Ακριβή μου Ελλάδα
  * TVXS – Γράμμα στην καγκελάριο Μέρκελ από ένα γουρουνάκι
  * TVXS – Ελλάς Ελλήνων Υπερχρεωμένων
  * TVXS – Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η δραχμή
  * TVXS – Οι Βρωμοέλληνες
  * Το Κουτί της Πανδώρας – Τράπεζα Της Ελλάδος
  * Το Κουτί της Πανδώρας – Η μνήμη και το Μνημόνιο
  * Το Κουτί Της Πανδώρας – Η Τράπεζα Που Κυβερνά Τον Κόσμο
  * Το Κουτι Της Πανδωρας – Πολεμικές αποζημιώσεις
  * Το Κουτί Της Πανδώρας – Τράπεζα Της Ελλάδος
  * Το Κουτί Της Πανδώρας-Της Μεταπολίτευσης Καημένη Γενιά

  Για οποιοδήποτε από τα παραπάνω θέλετε περισσότερες πληροφορίες απλώς πείτε μου το.

 12. Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ λέει:

  ΝΙΚΟ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝΕΒΑΣΕ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ……….. ΣΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ‘ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΩΣ ΧΡΕΟΣ». ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ……………

 13. Ο/Η Νίκος λέει:

  έχω στείλει στο mail του Blog την αφίσα για την προτεινόμενη συζήτηση την Τετάρτη 24/8/2011 με θέμα τον νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ/ΑΤΕΙ που ψηφίζεται εσπευσμένα από την κυβέρνηση. Ίσως είναι καλή ευκαιρία να ξεκινήσουν ξανά οι συνελεύσεις με την ευκαιρία της συζήτησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη συναυλία που θα ακολουθήσει.

 14. Ο/Η Ντίνος λέει:

  Προτείνω να προβάλλουμε την ταινία «Τα σταφύλια της οργής», κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Στάϊνμπεκ.

 15. Ο/Η Νικόλας λέει:

  – Έβαλα να εμφανίζονται αρχικά οι τελευταίες αναρτήσεις (ψηφίσματα & δράσεις). Δεν ξέρω αν θα εμφανίζεται και κάτι άλλο.

 16. Ο/Η ολγα λέει:

  μετα απο αποφαση της συνελευσης ?

  • Ο/Η Νικόλας λέει:

   ε μη με τρολλάρεις 🙂
   συζητήστε το στην επόμενη συνέλευση κι αν διαφωνείτε το βγάζω…

   • Ο/Η ολγα λέει:

    o.k. νομιζω δεν θα διαφωνισει κανεις ,κατι ασχετο εχει γεμισει η σελιδα του ιατρειου διαφημησεις μπορουμε να κανουμε κατι γι αυτο?

 17. Ο/Η ολγα λέει:

  αν θελει καποιος απο τους διαχειριστες του blog ας προσθεσει στις
  Ενδιαφέρουσες σελίδες «Αγανακτισμένων»
  τον συνδεσμο http://www.ethiatreio.com/ ισως σε καποιον φανει χρησιμο…

 18. Ο/Η Νικόλας λέει:

  Μέχρι να βρεθεί λύση στο πως να εμφανίζονται αρχικά οι “Δράσεις / Εκδηλώσεις ” έβαλα δοκιμαστικά να βγαίνει πρώτο το «Ποιοί είμαστε». Απο αυτό που είχαμε γράψει τροποποίησα μόνο την ώρα της συνέλευσης και έβγαλα την εικόνα (την κοκινομπλέ με τον φάρο) που παρέπεμπε σε λάθος ώρα.

 19. Ο/Η Νικόλας λέει:

  Βασίλη, γνωρίζεις πως μπορεί να εμφανίζονται οι «Δράσεις / Εκδηλώσεις » αντί οι «Συζητήσεις» όταν μπαίνουμε στο blog???

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.