ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Πείτε τη γνώμη σας ελεύθερα.

412 Responses to ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

 1. Ο/Η christoszachos λέει:

  Παραθέτω ένα απόσπασμα από προτάσεις του συγγραφέα Τέου Ρόμβου για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης. Έχει γίνει και σε άλλες πόλεις, άρα, γιατί όχι κι εδώ.

  (…) Όλοι εμείς χαμένοι στην καθημερινότητα δεν αντιληφθήκαμε ότι βουλιάζουμε όλο και περισσότερο στα προσωπικά μας προβλήματα χάνοντας την κοινωνική μας υπόσταση. Προσπαθήσαμε να λύσουμε τα προσωπικά μας αδιέξοδα κατά μόνας ξεχνώντας ότι η διέξοδος βρίσκεται στη συνεργασία, στην ανταλλαγή σκέψεων, στη συλλογικότητα.

  Δεν αντιληφθήκαμε ότι υπάρχουν λύσεις. Ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το τέλμα αν γίνουμε μεγάλες οικογένειες, αν δημιουργήσουμε μικρές, αταξικές, παρεΐστικες ομάδες που θα στηρίζονται στην αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση και θα αποφασίζουν σε ελεύθερες συναθροίσεις και με ελεύθερη βούληση για ένα άλλο ποιοτικότερο τρόπο ζωής, μακριά από την κατανάλωση σκουπιδιών, σε αρμονία με τη φύση και τον εαυτό μας.

  Ελπίδες δημιουργεί η κίνηση «Τοπική Ανταλλαγή Αγαθών και Υπηρεσιών» (Local Exchange Trading Systems) που ξεκίνησε σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, στην Αυστραλία, στον Καναδά, αλλά τελευταία και στην Ελλάδα. Μια κοινότητα, μια ομάδα ανθρώπων, που θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν από το χρήμα και την αγορά φτιάχνουν ένα ανεξάρτητο σύστημα ανταλλαγής υπηρεσιών. Σε αυτό ο καθένας δηλώνει τι μπορεί να προσφέρει και τι έχει ανάγκη. Η ανταλλαγή αφορά αγαθά, υπηρεσίες ή γνώσεις. Όλοι προσφέρουν και όλοι έχουν κάποια στιγμή ανάγκη. Δεν αγοράζουν, όμως, ούτε πουλούν. Ανταλλάσσουν. Και γι’ αυτό μπορούν να χρησιμοποιήσουν και ένα νόμισμα.

  Στη Μαγνησία οι κάτοικοι – μέλη της αντίστοιχης ομάδας «Τοπικής Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών» χρησιμοποιούν µια εναλλακτική μονάδα αντί του ευρώ και αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες πληρώνοντας µε ΤΕΜ (Τοπική Εναλλακτική Μονάδα). Η ΤΕΜ δεν τυπώνεται και δεν κυκλοφορεί σε χάρτινη μορφή ούτε κόβεται σε νόμισμα. Οι κάτοχοί της όμως τη χρησιμοποιούν ως µέσο για να αγοράσουν και να πουλήσουν. Θεωρητικά έχει ίση αξία µε το ευρώ, ενώ οι συναλλαγές γίνονται μόνον μεταξύ των μελών του Δικτύου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης. Καλύπτει ανάγκες, όχι την επιβίωση. Μεταξύ των µελών υπάρχουν αγρότες, υδραυλικοί, δικηγόροι, λογιστές, ηλεκτρολόγοι, γιατροί και καταστηματάρχες.

  Δίκτυα σαν κι αυτό λειτουργούν εδώ και χρόνια σε πολλές χώρες. Στη Γερμανία υπάρχουν δεκάδες τοπικά νομίσματα που κυκλοφορούν. Ένα από τα πιο επιτυχημένα εσωτερικά νομίσματα είναι το chiemgauer στη Βαυαρία µε σταθερή ισοτιμία ένα προς ένα µε το ευρώ. Το chiemgauer δημιουργήθηκε το 2003 και σήμερα χρησιμοποιείται ως µέσο συναλλαγής µεταξύ 3.000 ατόμων και 600 επιχειρήσεων.

  Στο χωριό Μαριναλέντα της ισπανικής Ανδαλουσίας, μια κοινότητα 2,5 χιλιάδων κατοίκων, διεκδίκησαν με το σύνθημα: «η γη δεν ανήκει σε κανέναν, η γη δεν αγοράζεται, η γη ανήκει σε όλους» και κατάφεραν να πάρουν από ένα γαιοκτήμονα 12.000 στρέμματα γης και δημιούργησαν έναν αγροτικό συνεταιρισμό από τον οποίο ζει σήμερα σχεδόν όλο το χωριό. Στη Μαριναλέντα, η στέγαση, η εργασία, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και η υγεία θεωρούνται δικαίωμα. Μια θέση στον παιδικό σταθμό με όλα τα γεύματα κοστίζει 12 ευρώ τον μήνα. «Εφαρμόζουμε μια συμμετοχική δημοκρατία, αποφασίζουμε για όλα, από τους φόρους ως τις δημόσιες δαπάνες, σε μεγάλες συνελεύσεις. Πολλά κεφάλια δίνουν πολλές ιδέες», λέει ο δήμαρχος. «Ξέρουμε πως οι άνθρωποι μπορούμε να δουλεύουμε και για άλλες αξίες, όχι μόνο για το χρήμα».

  Εμείς, σήμερα στην Ελλάδα, απελπισμένοι από την οικονομική δυσπραγία, από τις κοινωνικές αδικίες, από τη μεροληπτική δικαιοσύνη, αγανακτισμένοι από τους κυβερνώντες και τους έχοντες, αρπάζοντες και κατέχοντες, ας ανυψωθούμε στα ουράνια και στις Νεφέλες του Αριστοφάνη και ας ιδρύσουμε μιαν άλλη πολιτεία μεταξύ ουρανού και γης μαζί με τα πουλιά.

  Και στην κατεύθυνση αυτή υπάρχουν και στη χώρα μας διάσπαρτες πολλές πρωτοβουλίες πολιτών που σηματοδοτούν άλλες προτάσεις ζωής που μέχρι πρότινος φάνταζαν ανέφικτες…

  ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

  πηγή:
  http://romvos.wordpress.com/2011/08/06/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%B1%CE%BD-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BE%CF%8D-%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D/

 2. Ο/Η ανώνυμος λέει:

  Γίνεται να υπάρχει παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση της αλήθειας από τη συνέλευση μιας κατάληψης ή πιο συγκεκριμένα, από τη συνέλευση της κατάληψης της αντιπεριφέρειας – παλιάς νομαρχίας; Φυσικά και γίνεται με ποικίλους τρόπους.
  Ας ξεκινήσουμε από τους υπάλληλους της περιφέρειας.
  Όταν κάνανε συνέλευση για να αποφασίσουν για κινητοποιήσεις, χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Αυτούς που θέλαν κατάληψη και αυτούς που υποστήριζαν πως δεν γίνεται να κάνουν κατάληψη από τη στιγμή που υπήρχε απεργία για τον εξής λόγο: όταν υπάρχει κατάληψη, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να πληρώνονται ενώ όταν υπάρχει απεργία, όχι. Έτσι, χωριστήκαν σε απεργούς και καταληψίες. Έτσι, αυτοί που δήλωσαν απεργοί, δεν πληρώθηκαν γι αυτές τις δυο μέρες, ενώ αυτοί που δήλωσαν κατάληψη, συνέχισαν να πληρώνονται κανονικά.
  Στη χθεσινή συνέλευση όμως, άφησαν να εννοηθεί πως αν συνεχιζόταν η κατάληψη, δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν κι έτσι, πατώντας στην ευαισθησία των υπολοίπων, κατάφεραν να πείσουν πως η κατάληψη έπρεπε να σταματήσει για ευνόητους λόγους. Γιατί όμως να πουν ένα τέτοιο ψέμα επηρεάζοντας τη γνώμη όλων; Γιατί είχαν σκοπιμότητες και πιαστήκαμε κορόιδα όλοι οι υπόλοιποι. Έτσι η κατάληψη έληξε, και πριν καλά καλά λήξει, ο περισσότερος κόσμος είχε αποχωρίσει. Και ρωτώ: όλοι εμείς που πιστεύουμε στην αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση και, και, και… είναι δυνατόν να φεύγουμε αδιαφορώντας για το ποιοι θα μείνουν πίσω να μαζέψουν τα σκουπίδια, να σκουπίσουν, να σφουγγαρίσουν, να μαζέψουν τη μικροφωνική, τα τραπέζια, τις καρέκλες, τις κατσαρόλες, τα φαγητά, τα παρατημένα μπουφάν, γυαλιά, τρόφημα κλπ, κλπ. Δηλαδή, πού τελειώνει η αλληλεγγύη και η αυτοοργάνωση; Στην παραπληροφόρηση και στην απόφαση – που οι περισσότεροι δεν κάθισαν καν να ακούσουν – πως λήγει η κατάληψη; Εκεί τελείωνουν όλα; Και δε βαριέσαι, ας μαζέψει τα σπασμένα ο τελευταίος εναπομένοντας «αλληλέγγυος».
  Δηλαδή, σκοπός δεν είναι να σταματήσουμε έναν κρατικό μηχανισμό που ίσως καταφέρει να έχει ένα κάποιο αποτέλεσμα, αλλά ο χαβαλές, οι συλλογικές κουζίνες και το να περνάμε καλά και τζαμπέ σε μια «πάρτι» κατάληψη, χωρίς να βοηθάμε και χωρίς να βάζουμε το χέρι στην τσέπη.
  Συγχύζομαι, εκνευρίζομαι και ντρέπομαι για όλους. Ντρέπομαι για τους αναρχικούς, ντρέπομαι για τους αριστερούς, ντρέπομαι και για τους ανέντακτους. Ντρέπομαι που αποδείξαμε όλοι μας έμπρακτα πως έχουμε γραμμένη και την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση και την επανάσταση και απλά ο σκοπός μας είναι ο χαβαλές και το βόλεμα σε μια κατάληψη και τίποτα άλλο. Καμία σοβαρότητα. Ντρέπομαι και για μένα που πίστεψα πως ίσως καταφέρουμε κάτι και βγήκα προδομένος από όλους. Ντρέπομαι και εξοργίζομαι γιατί όλο αυτό έγινε με την συγκατάθεση των ίδιων των μπάτσων – δεν υπήρχε περίπτωση να μας πειράξουν, τακίμια με τους γείτονες υπαλλήλους της περιφέρειας. Αντί να χαίρομαι που καταλάβαμε ένα δημόσιο κτήριο, έναν κρατικό μηχανισμό, ντρέπομαι γιατί η όλη ιστορία ήταν τόσο καλοστημένη, που δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί το παραμικρό. Ίσα ίσα, μας χρησιμοποίησαν κανονικά – ίσως γιατί φοβήθηκαν τον αριθμό των διαδηλωτών – για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και νε ελέγξουν καλύτερα το πλήθος. Ούτε ένας μπάτσος ε; είναι δυνατόν; Αυτό δεν ήταν κατάληψη αλλά φιλοξενία σε δημόσιο κτήριο και μάλιστα δωρεάν!

  Υ.Γ. στην αρχή ήθελα να ξεκινήσω το σχόλιο με γαμωσταυρίδια σε θεούς και δαίμονες, αλάχ, βούδα και ό,τι άλλο υπάρχει, και να τα πω πιο χύμα. Συγκρατήθηκα όμως. Άντε, να μας φιλοξενήσουν και στο δημαρχείο την επόμενη φορά, ΤΣΑΤΣΟΙ!!!! Άμα πια…

 3. Ο/Η μαύρο βέλος λέει:

  ΜΑΤ – ΚΝΑΤ – ΠΑΜΕ ΠΑΚΕΤΟ
  Για άλλη μια φορά οι χαφιέδες του ΚΚΕ μετά τη Βάρκιζα, το πολυτεχνείο του 73 με τους «τριακόσους προβοκάτορες του Ρουφογάλη» σύμφωνα με την πανσπουδαστική νο 8 μετά τις τεράστιες επιτυχίες σε θέματα καταστολής και καθυπόταξης ύστερα απο την αναγνώριση του 74 φτάσανε στη σημερινή περιφρούρηση του ΚΥΝΟβουλίου και στην αρμοστή συνεργασία με τα ΜΑΤ και τους υπόλοιπους ασφαλιτο-χαφιέδες. Ας γίνει πλέον ξεκάθαρο ποιο είναι το ΚΚΕ τι ρόλο παίζει όλα αυτά τα χρόνια και το τι ρουφιάνοι περιλαμβάνονται σε αυτό το κομματικό σχηματισμό.
  Αργά ή γρήγορα η οργή θα τους παρασύρει και αυτούς μαζί με κάθε εχθρό της ανθρώπινης κοινωνίας, μαζί με κάθε ρουφιάνο-συνεργάτη του καθεστώτος και των δυνάμεων επιβολής.
  ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ-ΧΑΦΙΕΔΕΣ
  ΚΝΙΤΕΣ-ΧΙΤΕΣ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΕΣ
  ΚΚΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΧΑΦΙΕ

 4. Ο/Η ΑΝ.ΡΕ λέει:

  Επειδή πλησιάζει η 28η Οκτώβρη με τις παρελάσεις τους και τα ταρατατζουμ καλό θα ήταν να υπάρξει συγκέντρωση ακριβώς απέναντι απο την «εξέδρα των επισήμων» και να αποδοκιμαστούν. Το καταθέτω ως πρόταση για επεξεργασία. Ευχαριστώ

  • Ο/Η πιάσταβγο κεκουρεφτό λέει:

   Καλή ιδέα, αλλά δεν το βλέπω να γίνεται σε μια πόλη όπως το ρέθυμνο με όλους τους συντηρητικούς, τους δεξιούς και τους φασίστες που κάνουν κρα για κάτι τέτοια
   κι επίσης
   με όλους τους μπάτσους και τους ασφαλίτες που θα είναι γύρω, το πιο πιθανό είναι να μας συλλάβουν όλους, να μας δικάσουν για κάποιο λόγο (θα βρουν αυτοί), και να μας επιβάλουν την ποινή των 10 μηνών με 6 χρόνια αναστολή.

   Μπορεί να γίνει κάτι άλλο όμως…
   ποιοι θα παρελάσουν; τα μαθητούδια;
   Μπορούμε να βρούμε όλους τους δασκάλους και τους καθηγητές και να τους πούμε να μη δεχτούν να βγάλουν τα παιδιά για παρέλαση. Θα δεχτούν, το ξέρω. Κανένας δάσκαλος ή καθηγητής δεν έχει όρεξη για κάτι τέτοιες αγγαρείες. Κι επίσης, να ενημερώσουν/με τα παιδιά πως είμαστε η μοναδική χώρα που γιορτάζει την έναρξη του πολέμου και όχι τη λήξη
   και πως οι παρελάσεις ξεκίνησαν από φασίστες γερμανούς και ιταλούς για επίδειξη δύναμης και δεν είναι δυνατό να υιοθετούμε και να αναπαράγουμε τέτοιες ιδέες που δεν αποσκοπούν πουθενά (ειδικά όταν γίνονται από μαθητές) και είναι άκρως φασιστικές.
   Επίσης μπορούμε να μοιράζουμε κι εμείς κάποιο σχετικό ενημερωτικό κείμενο
   Α! έχω καλύτερη ιδέα!
   Η παρέλαση θα γίνει! ναι! με ένα αυγό στο χέρι κάθε μαθητή, κάθε καθηγητή, κάθε πολίτη που θα τα πετάμε περνώντας στους επισήμους να φτιάξουμε μια τεράστια ομελέτα και να διαμαρτυρηθούμε με αυτόν τον τρόπο και για την ποινή που επέβαλαν στην αυγοβόλο.
   Λοιπόν, τι λέτε;

 5. Ο/Η Ντίνος λέει:

  Ένα τραγούδι των chumbawamba (ουσιαστικά αρχίζει μετά το πρώτο λεπτό). Αξίζει να βρείτε και τους στίχους…

 6. Ο/Η Ντίνος λέει:

  ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ (;)

  Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για το πώς φτάσαμε ως εδώ και τι φταίει. Θα επιχειρήσω να «δω» το τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα, αρχίζοντας με δύο διαπιστώσεις: Πρώτον, η δωσίλογη κυβέρνηση στηρίζεται αποκλειστικά στη ψυχολογική τρομοκράτηση του λαού, στη προπαγάνδα των διαπλεκόμενων ΜΜΕ και στην άγρια καταστολή στους δρόμους. Δεύτερον, καταλαβαίνουμε ότι αυτό το κατρακύλισμα των δύο τελευταίων χρόνων που βαίνει διαρκώς χειροτερεύοντας, θα έχει ακόμα πιο άσχημη κατάληξη. Είναι κάτι που όλοι το αντιλαμβανόμαστε (ακόμα κι αν δεν το παραδεχόμαστε ούτε καν στον εαυτό μας) και που πρόκειται να συμβεί πολύ σύντομα.
  Αυτό που μας «καίει» τώρα είναι να προλάβουμε και το «τέλος» να το δώσουμε εμείς και όχι αυτοί, με τους όρους μας, κάνοντάς το εν μέρει λυτρωτικό. Όταν λέω «εμείς» εννοώ όσους αντιστέκονται στην επίθεση του κεφαλαίου, δεν επιθυμούν επιστροφή στην προ του 2008 κατάσταση και είναι πρόθυμοι να κάνουν υποχωρήσεις προκειμένου να βρεθεί ο ελάχιστος κοινός τόπος (που αποτελεί και τους όρους μας), τα κοινά σημεία που ενώνουν, καλλιεργούν τη μαζικότητα και τροφοδοτούν την αποφασιστικότητα, τα στοιχεία δηλ. που αποτελούν τον αναγκαίο εξοπλισμό σ’ αυτό τον μοντέρνο πόλεμο. Ένα τέτοιο σημείο είναι η ανατροπή της «κυβέρνησης» και ένα άλλο είναι η καταγγελία των συμβάσεων με την τρόϊκα και η άρνηση εφαρμογής τους.
  Όταν πηγαίνουμε στο επόμενο βήμα, δηλ. την μονομερή διαγραφή του χρέους από μέρους μας, αρχίζουν οι ασυμφωνίες. Κι αυτό γιατί μια τέτοια κίνηση σημαίνει μια σειρά από ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΕΣ επόμενες, που είναι η κρατικοποίηση τραπεζών (ώστε να μην κινδυνέψουν οι καταθέσεις μας) και η απαγόρευση διακίνησης κεφαλαίων ώστε να μην φύγουν στο εξωτερικό. Φυσικά, έτσι, η Ε.Ε θα μας πετάξει έξω τουλάχιστον από το ευρώ (και πιθανότατα από την ένωση), το οποίο δεν θέλει αρκετός κόσμος πιστεύοντας, λανθασμένα κατά τη γνώμη μου, ότι μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα μέσα στον και μέσα από τον οργανισμό που το δημιουργεί!
  Αλλά το κάθε πράγμα στην ώρα του. Αυτό που είναι ζωτικής σημασίας τώρα είναι να συμπορευτούμε πάνω στα δύο κοινά σημεία (που βρίσκω εγώ). Ανατροπή του θιάσου των πρακτορίσκων και γκεμπελίσκων που έχει τοποθετήσει η διεθνής οικονομική χούντα, αλλά και όλου του πεθαμένου πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης (υπήρξε μεγάλη απογοήτευση για τον ακομμάτιστο αριστερό η τραγική αδυναμία σύμπλευσης της αριστεράς αυτή την ιστορική περίοδο, που όφειλε να βάλει στην άκρη διαφωνίες και αγκυλώσεις και να βρει ένα μίνιμουμ συνεννόησης με σκοπό να οδηγήσει τον απελπισμένο κόσμο στην ελπίδα). Ανατροπή λοιπόν όχι με εκλογές, αλλά από το δρόμο και δημιουργία προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης με ευρεία λαϊκή συμμετοχή που είναι και η μόνη που μπορεί να αρνηθεί όλες τις συμφωνίες και τα μνημόνια που έχουν υπογραφεί.
  Και φτάνουμε στο δια ταύτα. Πως θα γίνει αυτό (το πρώτο από τα δύο, αφού αν γίνει αυτό, το δεύτερο θα ακολουθήσει φυσιολογικά); Ο αγώνας πρέπει να είναι ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ: απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις, άρνηση πληρωμών, συγκρούσεις με κάθε τι που αντιμάχεται είτε ιδεολογικά είτε κατασταλτικά την ανατροπή. Πρέπει να μεταφέρουμε την μεγάλη πίεση που δεχόμαστε στον αντίπαλο και να την κάνουμε αφόρητη. Είμαι σίγουρος ότι ο καθένας που βρίσκεται στην πλευρά του «εμείς» (έχει δεν έχει εμπειρία από παρόμοιες δράσεις, ξέρει δεν ξέρει πως θέλει το αύριο και έχοντας δει πια από το καλοκαίρι πως λειτουργεί η βία της εξουσίας) έχει πειστεί «ψάχνοντάς το» ότι χρειάζονται όλα αυτά και ακόμα περισσότερα. Ξέρει ότι θα πρέπει να συγκρουστεί στο δρόμο, ότι θα χυθεί αίμα και ότι είναι πιθανό να χρειαστεί να κάνει επανάσταση. Το ξέρω και εγώ. Εκεί η καρδιά λέει: όρμα, μη φοβάσαι, το μυαλό λέει: σκέψου τι πας να κάνεις, την ασφάλειά σου, έχεις οικογένεια.
  Πιστεύω ότι ο καθένας μέσα του έχει κατασταλάξει σ’ αυτή τη διαπίστωση και είναι πλέον στο τελευταίο στάδιο: έχει βάλει στη μια μεριά την μαύρη βεβαιότητα και ότι του έχει απομείνει να χάσει, στην άλλη μεριά την φωτεινή αβεβαιότητα και ό,τι μπορεί να κερδίσει από αυτή, και ζυγίζει… Θάρρος σε όλους μας.

 7. Ο/Η Χρήστος λέει:

  Θυσία στο βωμό των περικοπών και του Μνημονίου τα κέντρα απεξάρτησης

  Read more: http://anarhogatoulis.blogspot.com/2011/09/blog-post_1604.html#ixzz1ZHpUhW12

  • Ο/Η ολγα λέει:

   Και οχι μονο….
   Μεγάλη ανησυχία προκαλούν η έλλειψη δεύτερης Μ.Ε.Λ στη Θεσσαλονίκη και η υποβάθμιση της ιατρικής φροντίδας σε οροθετικούς εξαιτίας των περικοπών που αποφάσισε η κυβέρνηση.
   Σημαντικά είναι τα προβλήματα που παρατηρούνται στην ουσιαστική παροχή ιατρικής φροντίδας σε εκατοντάδες οροθετικά άτομα στη Βόρεια Ελλάδα εξαιτίας της έλλειψης δεύτερης Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων ( Μ.Ε.Λ) παρά την υπουργική απόφαση του 2001 που προβλέπει ρητά την ίδρυσή της.

   Η υπάρχουσα Μ.Ε.Λ που λειτουργεί στο νοσοκομείο Α.Χ.Ε.Π.Α έχει σχεδιαστεί για την εξυπηρέτηση ενός αριθμού 90 οροθετικών. Η αύξηση ωστόσο των κρουσμάτων τα τελευταία χρόνια και η απουσία νέων, σύγχρονων υποδομών έχει ως αποτέλεσμα ο αριθμός των ανθρώπων που επισκέπτονται τη μονάδα να είναι σχεδόν δεκαπλάσιος του προγραμματισμένου(900). Πέραν τούτου, θα πρέπει να συνυπολογιστεί πως η συγκεκριμένη Μ.Ε.Λ καλύπτει τις ανάγκες οροθετικών μιας τεράστιας γεωγραφικής έκτασης( Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρος) γεγονός που την επιβαρύνει ακόμη περισσότερο στο να παρέχει ποιοτική περίθαλψη σε πολίτες που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV.

   Παράλληλα, η μοναδική Μ.Ε.Λ, η οποία διαθέτει μόλις 6 κρεβάτια νοσηλείας και ελλείψεις βασικών ιατρικών μηχανημάτων είναι εγκατεστημένη σε έναν εξαιρετικά περιορισμένο χώρο του νοσοκομείου με συνέπεια από τη μία μεριά να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν όλες οι απαιτούμενες εξετάσεις και από την άλλη να μη διασφαλίζονται οι συνθήκες διαφύλαξης του ιατρικού απορρήτου.

   Την ίδια στιγμή οι περικοπές των δημόσιων δαπανών που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση για τον περιορισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού και του δημόσιου χρέους έχουν ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία του Κέντρου Αναφοράς AIDS στη Θεσσαλονίκη, ελλείψει νέας χρηματοδότησης από τον Σεπτέμβριο του 2011 . Πιο συγκεκριμένα, το κέντρο αδυνατεί να προχωρήσει στη δεύτερη φάση της διάγνωσης (western blott) με την οποία επιβεβαιώνεται ή όχι αν το πρώτο τεστ είναι θετικό και επίσης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η εξέταση των λεμφοκυττάρων ώστε να παρακολουθείται η θεραπεία του πάσχοντα.

   Τέλος, στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που αναφέρθηκαν θα πρέπει να προστεθεί και η έντονη ανησυχία από τις περικοπές προσωπικού που προβλέπεται για τα δημόσια νοσοκομεία και πολύ πιθανόν για το ΑΧΕΠΑ γεγονός που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία της μίας και μοναδικής Μ.Ε.Λ

   Με βάση τα παραπάνω και,

   Επειδή η πολιτεία, ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, οφείλει πρωτίστως να προστατεύει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

   Επειδή σε μία εποχή έξαρσης της μετάδοσης του HIV δεν είναι δυνατόν να μειώνεται η χρηματοδότηση για τη δημιουργία νέων υποδομών και για την έγκαιρη, αποτελεσματική, ανώνυμη και δωρεάν διάγνωση.

   Επειδή η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ανάγκη για ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα δεν μπορεί να τελεί υπό διακύβευση για την αποπληρωμή των απαιτήσεων των δανειστών της χώρας.

 8. Ο/Η Χρήστος Ζάχος λέει:

  Εάν γνωρίζετε κάτι επιπλέον καλό θα ήταν να ενημερώσετε.

  {1) ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ! Φόρο Ακίνητης Περιουσίας
  Σάββατο, 24 Σεπτέμβριος 2011
  Ο πρώτος λογαριασμός που θα έχει προστεθεί ο φόρος ακίνητης περιουσίας
  (ο οποίος πλέον είναι μόνιμος!!!!) θα έρθει μέσα στον Οκτώβρη .
  Καλό είναι, αν βέβαια μπορούμε, να έχουμε εξοφλήσει τους
  προηγούμενουςλογαριασμούς.
  Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι έχουμε 85 μέρες περιθώριο
  απότην επίδοσή του λογαριασμού για να τον εξοφλήσουμε και 25 ημέρες
  μετάτην έγγραφη ειδοποίησή μας με τον επόμενο λογαριασμό, μέχρι την
  επικείμενη διακοπή ρεύματος.
  Πρέπει να γνωρίζουμε επίσης ότι δυνατότητα διακανονισμού για τον φόρο
  δεν προβλέπεται (το αποφάσισε η <> μας
  κυβέρνηση).Μπορούμε να πάμε να πληρώσουμε το ποσό για την παροχή
  ρεύματος στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (είτε ατομικά, είτε
  συλλογικά) . Η σύμβαση με την ΔΕΗ αφορά μόνο την παροχή ρεύματος και
  όχι τους φόρους.
  Αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί νομικά στην συνεχεια.

  Χρήσιμες πληροφορίες:
  Πέντε μήνες χρειάζεται το μηχανογραφικό σύστημα της ΔΕΗ για να
  ολοκληρώσει την αποστολή των εκκαθαριστικών για το τέλος ακινήτων,
  σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, που σημαίνει ότι το τέλος για το 2011 θα πληρωθεί
  τους πρώτους μήνες του 2012.
  Η Ομοσπονδία αναφέρει, επίσης, ότι το κόψιμο της παροχής ρεύματος
  <>. Δεν έχουμε κανένα λόγο να
  φοβόμαστε! Αν αρνηθούμε μαζικά να πληρώσουμε:

  * Θα δημιουργηθεί χάος στο μηχανογραφικό σύστημα της ΔΕΗ.
  * Μα κυρίως θα δημιουργηθεί χάος και πανικός στην κυβέρνηση της
  Τρόικας και του ΔΝΤ!

  2) ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ! την Έκτακτη Εισφορά
  Σάββατο, 24 Σεπτέμβριος 2011
  Η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί έως 30/09, σύμφωνα με το σημείωμα της
  ΔΟΥ. Αν δεν το πληρώσεις έως τότε, προστίθεται προσαύξηση μόνο 1% κάθε
  μήνα. Π.χ. Εάν είναι 300 ευρώ η δόση, έως 30/10, το ποσό που πρέπει να
  πληρώσεις είναι 303 ευρώ κ.ο.κ.
  * Άρα αν καθυστερήσεις έστω και ένα ή δυο μήνες να το πληρώσεις η
  προσαύξηση είναι αμελητέα, μπροστά στο ποσό που καλείσαι να πληρώσεις
  ούτως ή άλλως, μα κυρίως μπροστά στον στόχο μας: αν αρνηθούμε μαζικά
  να πληρώσουμε, μπορούμε να τους αναγκάσουμε να το πάρουν πίσω, ακόμα
  και να τους διώξουμε!
  * Στην περίπτωση που σου χρειάζεται φορολογική ενημερότητα, μπορείς να
  πας να την πάρεις ΤΩΡΑ! Πριν τις 30/09. Ισχύει για 1-12 μήνες,
  ανάλογα.
  * Για τις απειλές τους (για αναγκαστικά μέτρα, κατασχέσεις,
  πλειστηριασμούς), κυρώσεις μπορούν να υπάρξουν για ποσά των 5.000 ευρώ
  και άνω.
  * Επίσης, έχει συνταχθεί κείμενο που επεξεργάστηκαν Δικηγόροι,
  Εφοριακοί και συνδικαλιστικές οργανώσεις και αφορά τη δήλωση αντίθεσης
  και αδυναμίας πληρωμής προς την αρμόδια ΔΟΥ. Εδώ μπορείς να βρεις το
  κείμενο, καθώς και οδηγίες :

  Click to access DILOSI_ANTITHESIS.pdf


  * Τέλος, ακόμα ένας λόγος να καθυστερήσεις την πληρωμή της έκτακτης
  εισφοράς, είναι για να δείξεις την αλληλεγγύη σε όσους δεν έχουν να
  την πληρώσουν!
  * Έχεις την Ιστορία με το μέρος σου: το 1991 ένα κίνημα άρνησης
  πληρωμής του κεφαλικού φόρου έριξε την κυβέρνηση Θάτσερ.

  Πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου:

  Σε όποιους νομικούς εκβιασμούς και τερτίπια κι αν προχωρήσουν, θ’
  απαντήσουμε οργανωμένα και όλοι μαζί ενωμένοι και όχι ατομικά. Η
  συλλογικότητα είναι το όπλο μας – κανένας μόνος του.

  Μίλα με τους συναδέλφους, τους γείτονες, τους φίλους σου. Διάδωσε το!
  Οργάνωσε μια συζήτηση στην πολυκατοικία, στην γειτονιά σου. Δράστε από
  κοινού!

  Μπορoύμε να μαζέψουμε συλλογικά δηλώσεις άρνησης πληρωμής και να τις
  καταθέσουμε στο Υπουργείο Οικονομικών.

  Όλοι μαζί ενωμένοι, μπορούμε να τα καταφέρουμε!

  ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ των Μνημονίων!}

  επίσης, με τις υπογραφές, δεν νομίζω πως μπορούμε να καταφέρουμε κάτι.
  και τι τους νοιάζει που δεν θέλουμε.
  σημασία έχει να μην το κάνουμε.

  και κάτι άλλο…
  θα βρεθούμε καμιά φορά στη πλατεία; ή την έχουμε παρατήσει;

  • Ο/Η ολγα λέει:

   οι υπογραφες δεν μαζευονται για να δειξουμε οτι δεν θελουμε να πληρωσουμε,εχουμε αποφασισει αυτοι που υπογραφουμε οτι δεν…… αλλα για να ενθαρυνουμε συμπολιτες μας,
   να το κανουν και αυτοι ,οτι ειμαστε πολλοι ,μια κινηση να σπασει ο φοβος….
   Πλατεια Τεταρτη 8.30μμ…

 9. Ο/Η ολγα λέει:

  Οι υπογραφές να αποστελλονται στο ypografes2011@gmail.com

 10. Ο/Η ολγα λέει:

  Η Ένωση γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου μαζεύει
  υπογραφές εδω:

  ypografes2011@gmail.com

  για την άρνηση πληρωμής των έκτακτων
  εισφορών που επιβάλλονται, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του λαού
  και κατά παράβαση της αρχής της κοινωνικής δικαιοσύνης.
  Η χώρα διέρχεται κρίση αξιών, πολιτισμού και συγχρόνως κρίση πολιτειακή.
  Η στάση μας θα είναι σημαντική στην ιστορική εξέλιξη της παγκόσμιας κοινότητας.

  Περιμένουμε το όνομα σου να είναι δίπλα στο δικό μας.

  Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου

 11. Ο/Η Eύη λέει:

  Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ – ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ!
  Δεκάδες χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα έρχονται καθημερινά στα email των Επιτροπών Αγώνα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ. Χιλιάδες εργαζόμενοι συμπολίτες μας συμπληρώνουν ένα ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ και δηλώνουν την υποστήριξη και τη συστράτευσή τους στο κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ – ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση της δημοσκόπησης ξεπεράσαμε σε δύο εικοσιτετράωρα τις 1000 υπογραφές. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, κάθε άνθρωπο που βλέπει ότι δεν πάει άλλο, κάθε συλλογικότητα που έχει τους ίδιους στόχους να συστρατευτούμε σε κοινές δράσεις με ένα στόχο: Την ανατροπή της επίθεσης ενάντιά μας που ενορχηστρώνει η σημερινή κυβέρνηση μαζί με την ΕΕ, το ΔΝΤ και τις αγορές της πλουτοκρατίας. ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ – ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ.

  Η οργάνωση του κινήματος είναι υπόθεση όλων μας. Όσοι έχουν τη δυνατότητα και χρόνο να βοηθήσουν μπορούν να στέλνουν ένα email στο denplirono@hotmail.gr με την ένδειξη ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ μαζί με ένα τηλέφωνο για να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Οσοι μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν για την επιτυχία της Συγκέντρωσης την Κυριακη 25/9 μπορούν να κατεβάζουν την προκήρυξη και την αφίσσα, να τυπώνουν όσα αντίτυπα μπορούν και να τα μοιράζουν/κολλούν στη γειτονιά τους.

  Συνεχίζουμε να υπογράφουμε ενάντια στα χαράτσια εδώ:
  Υπογράφουμε εδώ: http://www.gopetition.com/petitions/δεν-πληρωνω-το-νεο-2-ετεσ-τελοσ.html
  Πηγή:
  http://denplirono.wordpress.com/2011/09/23/%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CF%89%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%B1-%CE%B8%CE%B1-%CF%84/#more-2592

 12. Ο/Η Κούλα λέει:

  Απίστευτη φάρσα έκανε η Ελληνοφρένεια στο Υπουργείο Παιδείας

  Καταπληκτική η φάρσα που έκανε συντελεστής της ραδιοφωνικής εκπομπής «Ελληνοφρένεια», μιλώντας σε στελέχη του Υπουργείου Παιδείας. Παριστάνοντας τον δάσκαλο από ένα δημοτικό σχολείου του Κερατσινίου ισχυρίστηκε ότι στην εκπαιδευτική μονάδα του ήρθαν DVD από το υπουργείο, για το μάθημα της Ιστορίας, που περιείχαν πορνοταινίες. Οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας «τσιμπάνε», ενημερώνουν την Α. Διαμαντοπούλου, και ακολουθεί ένας σπαρταριστός διάλογος στο βίντεο που παραθέτουμε.

  Πηγή: http://dunamitis.blogspot.com/2011/09/blog-post_3836.html

 13. Ο/Η ολγα λέει:

  H αυριανη μερα εχει οριστει ως παγκοσμιας δρασης εναντια στις
  τραπεζες.
  Στην Αθηνα θα γινει πορεια προς την τραπεζα της ελλαδος και καποια
  δρωμενα, στο Παρισι εχει οργανωθει μια μεγαλη διεθνης διαδηλωση (σταση των
  πορειων που εχουν ξεκινησει απο πολλα μερη του πλανητη και οδευουν στις
  βρυξελες στις 15 Οκτωβρη), στην Νεα Υορκη θα επιχειρησουν καταληψη της
  Wall Street!!!!!!! και διαφορα αλλα..

  για τους αγγλομαθεις, πολλες πληροφοριες υπαρχουν εδω:

  http://roarmag.org/2011/09/why-we-are-marching-in-paris-on-september-17/

 14. Ο/Η ολγα λέει:

  Πλατεια…..ακουει κανεις? θα κανουμε καμια συνελευση?

  • Ο/Η Eύη λέει:

   Να συναντηθούμε την Παρασκευή;
   Να δώσουμε ένα ραντεβού μέσω του blog αύριο στις 9μ.μ.;
   Να μιλήσουμε με μείλ, τηλέφωνα με όσους γίνεται και να βρεθούμε;
   Πρέπει να καταλήξουμε σε μέρα συνάντησης και συνέλευσης μία φορά την εβδομάδα, τουλάχιστον.

 15. Ο/Η Νταουντακη Ειρήνη λέει:

  Να μαζεύουμε φάρμακα για το ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης.
  Ει δυνατόν, όποιος βρίσκεται εκει να αναρτήσει ταμπέλα,
  »Συλλογή Φαρμάκων» και να ειδοποιεί να τα μαζεύουμε

  • Ο/Η ολγα λέει:

   Η εικονα που εχω απο την πλατεια την τελευταια κυριως εβδομαδα ειναι οτι η συμμετοχη ειναι των δυο ? ατομων εως ανυπαρκτη………..λεει τιποτα αυτο?

  • Ο/Η ολγα λέει:

   ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

   Λειτουργεί με την αγάπη του Ρεθυμνιώτη και την ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη όλων όσων το στηρίζουν, το λειτουργούν και το ενισχύουν για να επιβιώνει και να εξελίσσεται.
   Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει συνεχής ανάγκη για φάρμακα.
   Τα φάρμακα μαζεύονται στο Πνευμονολογικό Ιατρείο του Νοσοκομείου Ρεθύμνου,
   από την κ. Αντωνουσάκη Όλγα.
   Όποιος έχει διαθέσιμα φάρμακα και δεν μπορεί να τα φέρει, μπορεί να πάρει τηλέφωνο στο 2831087186, για να τα παραλάβουμε εμείς.

   ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΙΣΧΥ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ.

   ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.