ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 15/6

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ

ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 15/6
ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10 π.μ

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ

ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ

 • Να φύγει το σάπιο πολιτικό σύστημα
 • Αρνούμαστε να πληρώσουμε το χρέος τους
 • Άμεση δημοκρατία τώρα
 • Όχι στο μνημόνιο

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

This entry was posted in Πρόγραμμα δράσεων. Bookmark the permalink.

1 Response to ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 15/6

 1. Ο/Η Βάσω Θεοδωρίδου λέει:

  Ψήγματα, (για την Άμεση Δημοκρατία)

  Το αίτημα, η απαίτηση των συγκεντρωμένων στις πλατείες, -και όχι μόνο- είναι απλό και καθαρό και μας ενώνει όλους: ματαίωση μεσοπρόθεσμων, δανειακών συμβάσεων και μνημονίων. Η κατάργηση της όποιας βίας και κυρίως της κατασταλτικής, ελπίζω ότι επίσης μας ενώνει όλους.
  Το αίτημα όμως, της Άμεσης Δημοκρατίας είναι σύνθετο και πολύπλοκο. Είναι αίτημα που άλλωστε γεννιέται αμέσως μετά. Ακριβώς επειδή, δεν υπάρχουν δομές και θεσμοί που θα επέτρεπαν την ευρεία συμμετοχή πολιτών σε προτάσεις, αποφάσεις αλλά και έλεγχο.
  Η ιδέα της άμεσης δημοκρατίας θέλει συζήτηση, επεξεργασία και γνώση ιστορικών παραδειγμάτων – εκείνων, των Γαλλικών επαναστάσεων π.χ., αλλά και της σύγχρονης εμπειρίας της Λατινικής Αμερικής-.
  Η προσπάθεια (που απ’ όσο μπόρεσα να καταλάβω, στην πλατεία στο Σύνταγμα είναι σοβαρή) επεξεργασίας αλλά και υλοποίησής της, δεν θα έχει νόημα, αν μείνει στα όρια των πλατειών, έστω και αν γίνει συλλογική της συνείδηση. Θέλω να πώ, τέτοια, ώστε να μην μένει κανείς που να την φαντάζεται περίπου ως: «κι αν η πλειοψηφία αποφασίσει ότι πρέπει να πάω να πνιγώ, ή να μου πάρει το χωράφι, πρέπει και να το αποδεχτώ;».
  Μπορώ να βάλω μερικά ερωτηματικά:
  Σε ποιους θεσμούς και σε ποιες δομές της κοινωνίας θέλουμε, και μπορεί να εφαρμοστεί η άμεση δημοκρατία;
  Μήπως αντί γι’ αυτό που ακούγεται –και όπως φαίνεται το σιγοψιθυρίζουν και κόμματα (για εκτόνωση ίσως;)- «200 βουλευτές αντί 300» μπορούμε να αντιπροτείνουμε:
  Σε όποιο νομοθετικό ή εκτελεστικό σώμα, βουλή ή όπως το ονομάσουμε, κεντρικό ή τοπικό όργανο, οι βουλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι, ή όπως τους ονομάσουμε τέλος πάντων, να είναι ανακλητοί, άμισθοι ή με εντελώς συμβολικό μισθό. (Να δούμε τότε πόσοι από τους βουλευτές μας θα τρέξουν, χωρίς χρήμα και δόξα να επανεκλεγούν).
  Αλλά και σε ποιους τόπους, σε ποιες μονάδες, σε ποιες συλλογικότητες, σε ποια εργοστάσια, σε ποιους συνεταιρισμούς, σε ποιες υπηρεσίες θέλουμε, μπορεί να εφαρμοστεί άμεση δημοκρατία.
  Επίσης, άμεση δημοκρατία μπορεί να συνυπάρξει με γεωγραφική και διοικητική υπερσυγκέντρωση, και καλλικράτηδες;
  Η συνέχεια προσεχώς…. Εφόσον λέω κάτι σωστό, υπάρχουν κρίσεις και κριτικές, και για να μην κουράζω με μεγάλα κείμενα, (κι έχω και κάτι πιάτα να πλύνω).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.